Çocuk Terapisi Nedir?
Çocukluk dönemi fiziksel ve sosyal gelişmelerin haricinde değişimlerin en çeşitli olduğu, çocuğun davranışlarını ve duygularını öğrendiği süreçtir. Bu süreçte yaşla orantılı olarak bilişsel, duygusal, fiziksel ve davranışsal süreçlerin sağlıklı bir biçimde yaşanması, ortaya çıkabilecek bir problemin farkına varılması ve problemin çözümü için uygun yollar keşfedilmesi, ilerleyen dönemlerde çocuğun başka sorunlarının tetiklenmesinde önleyici etki oluşturur.
Çocuklar yaşadıkları sorunları doğrudan anlatamadıkları için problemler duygularda ve davranışlarda değişikliklere yol açar, bunlar çocukların problemlerini çevrelerine fark ettirme biçimidir. Uyku sorunları, tırnak yeme, alt ıslatma, öfke nöbetleri vb. sorunlar ile çocuklar iç dünyalarını ebeveynlerine ve çevrelerine yansıtırlar. Bu tür sorunlar fark edildiği andan sonra çözüm için uzun süre beklenir ise başka sorunlar için temel oluşturma ihtimali artmaktadır. Sorun fark edildikten sonra alanında bir uzmana danışmak, gerekirse terapi sürecine başlamak hem problemlerin daha kısa sürede çözülmesine hem de çocuğun gelişimsel süreçlerinin daha sağlıklı yaşanmasını destekleyecek ve daha mutlu bir çocukluk geçirmesine destek olacaktır.
İlk görüşmede aile ile değerlendirmeye alınan çocuğa, yaşadığı soruna göre çocuklarla birebir oyun terapi teknikleri, filial terapi gibi tekniklerle yardımcı olunur. Anne ve baba zaman zaman görüşmeye alınarak hem süreç hakkında bilgilendirilir hem de çocuğu sonraki adımlarda desteklemek adına yapılması gerekenler konuşulur.
Çocuk Terapisinde Yararlanılan Konular Nelerdir?
- Ağlama Nöbetleri
- Ayrılık Kaygısı
- Kaygılar- Korkular
- Beslenme ve Yeme Sorunları
- Cinsel İstismar
- Çocukluk Çağı Depresyonu
- Çocuklarda Sosyal Fobi
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB),
- Duygusal İstismar
- Ebeveyn- Çocuk Bağlanma Bozuklukları
- Evlat Edinme Süreci ve Sonrası
- Geç Konuşma
- Gelişim Sorunları
- İçe Kapanma/ Utangaçlık
- İştahsızlık/ Yemek Yememe
- Kardeş Kıskançlığı
- Okul Korkusu
- Özgüven Sorunları
- Ölüm ve Yas süreci
- Parmak Emme
- Saldırganlık/ Vurma Davranışları
- Seçici Konuşmazlık
- Sınır Koyma
- Şiddet
- Tikler/ Takıntılar
- Tuvalet Eğitimi
- Uyku Sorunları
- Uyum Sorunları
- Yalan Söyleme
Sorunuz mu Var?
Her türlü sorularınız için bizi aramaktan çekinmeyin. Mesajlarınızı veya sorularınızı aşağıdaki formu doldurarak bize iletebilirsiniz. Ayrıca 0541 289 0 999 no’lu WhatsApp iletişim hattımızdan da bize ulaşabilirsiniz.