Bireysel ve Sosyal İlaç: Kahkaha Atmak
Günlük hayatın stresi, yoğunluğu ve sorumlulukları beraberinde kendimiz ve sevdiklerimiz için korku ve kaygıları da getiriyor. Zaman zaman yaşanılan zorlukları yakınlarımıza belli etmek istemesek de beden dilimize, mimiklerimize ve davranışlarımıza yansıtabiliyoruz. Bazen o kadar gergin ve kaygılı oluyoruz ki kendimizi tutamadan, nedenini bilmeden, istemsizce kahkaha atmaya başlıyoruz. Kahkaha atmak o kadar iyi geliyor ki kendimizi rahatlamış hissediyoruz, bulunduğumuz ortamda yalnız değilsek kahkahalarımız bulaşıcı olabiliyor.
Kahkaha atmak insanı zihinsel, fiziksel ve psikolojik olarak rahatlatır, sosyal ilişkilerde bağları kuvvetlendirir. Hayatın her alanına olumlu etkisi olan kahkaha;
- Fizyolojik sistemleri (sindirim sistem, bağışıklık sistemi, iskelet ve kas sistemlerini) destekler ve rahatlatır.
- Strese bağlı salgılanan hormon ve kimyasal seviyelerini düşürür.
- Hafızayı güçlendirir, hatırlamayı artırır.
- Motivasyon ve verimliliği artırır.
- Kan basıncını azaltır.
- Kaslarda rahatlama sağlar.
- Beyine daha fazla oksijen göndermeyi sağlar.
- Rahat ve kaliteli uykuyu destekler.
Kahkaha atarken çevremiz tarafından arkadaş canlısı, özgüvenli, empati kurabilen, iş bitirici, zeki ve çekici olarak algılanma olasılığı diğer zamanlara göre daha yüksektir ve hayatımızdaki ön yargıların azalmasına yardımcı olur. Çevremize olumlu yönde mesajlar vermiş oluruz ve ilişkilerimizdeki samimiyet, yakınlık, iletişim kalitesi, duygusal bağlar artar, “biz” olgusu gelişir ve ilişkilerimize anlam katmış oluruz. İlişkilerimizdeki hayal kırıklıklarını azaltır.
Kahkaha atarken zaman zaman kendi hatalarımıza da güleriz. Bunun anlamı kendimizi suçlu, haksız, beceriksiz gibi yaralayan ifadelerden kurtulma, bilinçaltımızı rahatlatma ve bize esneklik katmasıdır. Kaygı ve korkularımızın ağırlığının hafiflediğinde, kendimizi kurban ya da sorunların üstesinden gelemeyecek gibi değil aksine rahat ve güçlü hissederiz.
Yalnızca insanlarla beraberken değil yalnız kaldığımız zamanlarda da kahkaha atmak, kendi yaptığımız olumlu ya da olumsuz davranışlara gülmek, komedi filmi veya komik videolar izlemek, birilerinden hoş mesajlar almak ve göndermek, fıkralar ya da karikatürler okumak da bize psikolojik olarak olumlu geri dönüşler sağlar. Kendimizle baş başa kaldığımızda kafamızda kurduklarımız, artan veya akla gelen kaygı ve korkularımız azalır. Kendimizi değerlendirirken şuçlayıcı, kurban, haksız, beceriksiz, değersiz gibi sert ve ağır ifadelerimiz yumuşar, kendimizle ilgi algılarımız daha olumlu olur ve kendimizle barışırız.
Kahkaha atmanın bir başka özelliği ise iyileştirici olmasıdır. Moralimiz bozuk olduğunda, sevdiğimiz biriyle küstüğümüzde ya da araya soğukluk ve mesafe girdiğinde beraber sebepsiz gülmek hem ilişkilerimizi hem ruh halimizi iyileştirir. Çocuklarda bile yaşanan bir korku, kaygı, travma gibi durumlardan sonra sorun ile ilgili çalışıldığında iyileşmenin en önemli kanıtı kahkahadır.
Kısaca; yaş gurubu, konu, sorun ne olursa olsun kahkaha atmak hem fiziksel hem ruhsal açıdan besleyici, geliştirici ve iyileştiricidir. İnsanları birleştirir, ilişkileri kuvvetlendirir, ön yargıları ve suçlayıcılığı azaltır.
Klinik Psikolog Duygu ERTEN