istanbul Psikolog Şubelerimiz
Bakırköy | Beylikdüzü | Nişantaşı
Whatsapp Bilgi Hattı
0543 303 73 33
Mesaj Gönderin
bilgi@artipsikoloji.com

İlk Buluşma Stresi ile Başa Çıkma Yolları

Birinden hoşlandığımızda ve buluşmak için sözleştiğimizde karmaşık ve farklı duygular hissedebiliriz. Mutluluk, heyecan, şaşkınlık, endişe, korku, stres duygularını ayı anda yaşayabilir, duygularımızı kontrol etmekte zorlanabiliriz. Böyle zamanlarda ne yapacağımızı bilemediğimiz yapacaklarımızı veya her zaman yaptıklarımızı da unutabiliriz. Endişelerimiz sebep olduğu birçok düşünce ve ikilemle kaygılarımız artabilir, buluşma zamanıyla ilgili karar veremeyiz ve o gün için sürekli bir senaryo döner kafamızın içerisinde.

İlk buluşma öncesinde yaşanan gerginlik ve stres herkes için geçerlidir, yani sizin gibi karşı tarafta kendisini gergin hissetme ihtimali fazla olabilir. Gerginliğinizi kabul edip kaynağına ulaşmak veya rahatlama egzersizleri yapmak işinize yarayabilir. Buluşma öncesinde sevilen müzikleri dinlemek, nefes egzersizleri yapmak, ilişkiye odaklı değil gelecek odaklı hayaller kurmak, kısa eğlenceli videolar izlemek, sevdiğiniz bir kitaptan bölümler okumak veya sevdiğiniz insanlarla havadan sudan konuşmak gerginliğinizi azaltabilir. Sevdiklerinizle heyecanınızı paylaşabilirsiniz ancak onlarında buluşmanız hakkında yorum yapması beklentilerinizi yükseltebilir, önyargılı olabilmenize veya kendinizden beklemediğiniz tepkiler vermenize neden olabilir, bu nedenle dikkatli olunmalı.

İlk buluşmadan önce gerginliği artıran sebeplerden bir diğeri de “reddedilme korkusu”dur. Reddedilme korkusu ile sevilmeye değmem, buluşma kötü geçecek, benden hoşlanmayacak, kötü duruma düşeceğim gibi düşüncelere odaklanmak gerginliğinizi arttırır, buluşmanızda istemeden de olsa bir şeylerin ters gitmesine neden olabilirsiniz. Reddedilme korkusu yaşan bireyler, görüşmede sessizlik olduğunda daha da tedirgin olabilirler. Tanımaya yönelik birkaç soru düşünülebilir, güncel konu belirlenip konuşmak için fırsat yaratılabilir.

            Buluşma öncesi yaşanan korkulardan bir diğeri ise “tanıyamamak”. Artık günümüzde birçok insan internet ve sosyal medya üzerinden tanışmaktadır. Bu nedenle gerçek bir buluşmada yanınıza gelen insanı tanıyamamaktan korkabilirsiniz. Sosyal medyada başkasına ait fotoğraflarla resim atmak, resim üzerinde oynamalar yapmak çok sık karşılaşılan bir durum, bu nedenle insanlar karşısındaki tanıyamayıp “rezil olmaktan” veya hayal kırıklığına uğramaktan da korkabiliyorlar.  Eskiden görücü usulü ile tanışan çiftlerdeki gibi öncesinde takılacak bir aksesuar, giyilecek bir kıyafet veya renk ya da yakaya takılacak bir karanfil ayırt edici olabilir (😊).

Ne giyeceğim, ne yiyeceğim, nasıl selamlaşacağız, ağzımdan yanlış bir kelime çıkarsa, ellerimi nereye koyacağım, çok mu geç kaldım, fazla mı erkenden gittim” gibi düşünceler aklınıza gelebilir ve gerginliğiniz artırabilir. Bunları en aza indirmek için kendinize yapılacaklar listesi hazırlayabilir, hava durumunu ve ulaşım seçeneklerine önceden bakıp, zihninizde o günün planını önceden yapabilirsiniz. Buluşmada her zamankinden daha şık olmak isteyebilirsiniz ancak ilk defa giydiğiniz içinde çok rahat edemediğiniz kıyafetler rahatsız hissetmenize neden olabilir. Buluşma anında dil sürçmesi, yanlış kelime telaffuzu gibi durumlar karşısında kendinizle abartıya kaçmadan dalga geçebilir, espirili yanınızı ortaya koyabilirsiniz.  Gülmek güven ve hoşnut olmanın bir ifadesidir, buluşma anında gerginliğinizin yatışmasına ve “an”a odaklanmanıza yardımcı olur.

Klinik Psikolog Duygu ERTEN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÜCRETSİZ SİZİ ARAYALIM