Çift Terapisinde Bilinmesi Gereken 9 Unsur
Çift terapisi, Evlilik ve Aile Terapisti olan, çiftlerle çalışan klinik deneyime sahip bir terapistin, romantik bir ilişki içinde yer alan iki kişinin, ilişkilerini anlama, çatışmaları çözme ve ilişki memnuniyetini artırmalarına yardımcı olduğu bir psikoterapi türüdür. Çeşitli terapötik girişimlerin kullanılmasıdır. Çift terapisi uygulaması, terapistin teorik yönelimine bağlı olarak değişebilse de tüm çift terapileri aşağıdaki genel unsurları içerme eğilimindedir:
- Belirli bir soruna odaklanma (yani cinsel zorluklar, İnternet bağımlılığı, kıskançlık)
- Terapistin, her bireyin ayrı ayrı değil, ilişkinin kendisini ele almasında aktif katılım.
- Çözüm odaklı, değişime yönelik müdahaleler, tedavinin erken aşamalarında yapılmıştır.
- Tedavi hedeflerinin açık bir şekilde belirlenmesi.
- Çiftler terapisi genellikle ilişkinin tarihi ile ilgili bazı standart görüşme sorularının yanı sıra her bir ortağın menşe ailesine, değerlerine ve kültürel geçmişine yapılan bir araştırma ile başlar. Terapist gerekirse ilk seansları kriz müdahalesi için kullanabilir.
- Çift terapisti daha sonra çifte tedavinin odağı olacak meseleyi belirleme, tedavi hedeflerini belirleme ve tedavi için bir yapı planlama konusunda yardımcı olacaktır.
- Tedavi aşamasında, terapist çiftin sorunu sürdüren ilişkisel dinamikleri kavramalarına yardımcı olurken, iki tarafın da işlevsiz etkileşimlerdeki rollerinin her birini anlamalarına yardımcı olur. Bu onların ilişkiyi ve birbirlerini algılama şeklini değiştirmelerine yardımcı olacaktır.
- İçgörü kazanmanın önemli olmasına rağmen, çift terapisinin önemli bir yönü de aslında davranışların değiştirilmesi ve birbirleriyle etkileşime girme yollarını içerir. Çiftler terapistleri sık sık ortaklara terapide öğrendikleri becerileri günlük etkileşimlerine uygulamak için ödev verir.
- Çiftlerin çoğu, ilişkisel kalıplar hakkında İçgörü kazanmış çiftler terapisinden uzaklaşabilir, duygusal ifadeyi arttırmış ve eşleriyle daha etkili iletişim kurmaları ve problem çözmeleri için gerekli becerileri geliştirmiş olabilir.
KLİNİK PSİKOLOG
ELİF ÇELEBİ