istanbul Psikolog Şubelerimiz
Bakırköy | Beylikdüzü | Nişantaşı
Whatsapp Bilgi Hattı
0543 303 73 33
Mesaj Gönderin
bilgi@artipsikoloji.com

Çocuklarda ve Ergenlerde Okul İsteksizliği

Okul, çocuklar ve ebeveynler için dönüm noktasıdır. Okul dönemi ile birlikte çocuk sadece kucaktan ayrılma, bağımsız hareket etme olarak değil sosyal olarak da anne babadan ayrılır. Bu keksin ayrılık bazen çocuklara bazen de ebeveynlere zor gelebilmektedir. Ebeveynlerinde sağlıklı bir şekilde ayrılan bir çocuk, sağlıklı bir şekilde sosyalleşmeye daha yatkındır. Ancak zaman zaman okulun ilk günü bir sorun yaşanmasa bile sonrasında okula gitmek istememe durumu ortaya çıkabiliyor.

İlk okul çağında bir çocuğun okula gitmek istememesinin altında genel olarak; oyun zamanının kısıtlılığı, evde gösterilen ilginin yetmemesi, çocuk evdeyken evde küçük bir kardeş oluşu, arkadaşlık ilişkilerinde anlaşmazlıklar, sık sık hastalanma, mükemmeliyetçi aile tutumu, çocuktaki yetersizlik hissi, okulla ilgili yanıltıcı bilgiler, ödev yapmama ve kötü notlar yatabiliyor.

Ergenlik döneminde ise yukarıdaki nedenlere ek olarak aşk ilişkileri, kıskançlık, fiziksel görünümden rahatsız olma, birikmiş öfke ve çatışmalar, eğlencenin yeterli olmayışı, ergenlerde okul isteksizliğini artırmakta ve okuldan kaçma davranışlarıyla karşılaşma olasılığını artırmaktadır.

Okul isteksizliğini azaltmak için; okulla ilgili olumluya odaklanma, okulun evdeki zamandan daha eğlenceli olduğu hissini yaratma, okulla ilgili sorunlara tepki göstermek yerine çözüm üretmeye çalışmak, çocukların yeteneklerini keşfetmek ve güçlü yönlerinin farkındalığı, uzun tatiller sonrasında son 1-2 gün kala tatilden dönememek, okul düzenini okul açılmadan düzenlemeye çalışmak, küçük çocuklarda öz bakımını yapabilme becerilerini kazandırmak, çocuklar okula bırakılırken vedaları kısa tutmak  ve her koşulda okulla iş birliği yapmak işe yarar sonuçlar kazandıracaktır.

Kısaca; çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal hazırlığı eğitim hayatları boyunca akademik ya da sosyal bir sorun yaşadıklarında çözüm odaklı olmalarına destek olur. Küçük yaş grubu için bu hazırlık sürecine okul öncesi eğitim  ebeveynlere ve çocuklara destek olabilmektedir.

Klinik Psikolog Duygu ERTEN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÜCRETSİZ SİZİ ARAYALIM