Öfke Oluşumunu Tetikleyen, 15 Kaçınılması Gereken Durum
Öfke kişilerin karşılanmayan istekleri, olaylar karşısında istemedikleri sonuçları almaları, engellenme durumları, yoğun stres, sınırların ihlal edilmesi, tehdit algısı ve benzeri durumlarda oluşan duygusal bir tepkidir.
Günlük hayatımızda öfkelenmemize sebep olabilecek birçok sorunla karşılaşırız. Önemli olan yaşadığımız olumsuz olaylar karşısında verdiğimiz tepkilerdir.
Öfke Oluşumunu Tetikleyen, 15 Kaçınılması Gereken Durum;
- Hastalıklar
- Çaresizlik
- Tehdit edilmek
- Saldırıya uğramak
- Umursanmamak
- Değersizlik hissi
- Haksızlık
- Hayal kırıklığı
- Dışlanma
- Kendini ifade edememe
- Kaygı
- Utanç
- Suçluluk duygusu
- Boşanma
- Aile içi sorunlar, şiddet
Öfke hayatımızda doğru ifade edildiği sürece doğal bir duygudur. Ancak kişiye ve çevresine zarar verebilecek boyutlarda olan öfke uzman desteğiyle beraber kontrol altına alınması gereken bir duygudur. Öfke problemleri çözme aracı değildir.
Öfkenin kişiye zarar verici dışa vurumu nasıl doğru değilse, bastırılması da doğru değildir. Öfkenin bastırılması ve ifade edilmemesi fizyolojik, davranışsal, düşünsel problemlerin oluşumuna sebep olabilir.
ÖFKE KONTROLÜ İÇİN NE ZAMAN DESTEK ALMAM GEREKİR?
- Öfkenizi sakinleştirmek için sigara, alkol gibi yöntemlere başvuruyorsanız
- Öfkeniz çevrenizdeki insanlara zarar veriyorsa
- Öfkelendiğiniz zaman sonradan pişman olacağınız sözler söylüyorsanız, davranışlarda bulunuyorsanız
- Öfkelendiğiniz zamanlarda hayatınızın normal akışına devam etmekte zorlanıyorsanız,
- Öfke anlarında birine fiziksel saldırıda bulunmak istiyorsanız/ bulunuyorsanız uzman desteği alarak bu durumu aşabilirsiniz.
Öfke kontrolünde uzman desteğinin amacı, öfkenin tamamen ortadan kaybolması değil, öfkeyi sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi öğrenebilmektir.