Psikoloji ve Psikologlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İnsan sağlığı, genel olarak kişinin ağrı ya da acı hissettiği yer ile ilgili tedavi görmesi gerektiği gibi anlaşılıyor. Aslında bu kanı, toplum içinde oldukça yaygın bir düşüncedir. Ancak genel olarak bakıldığında bu durum yanlış olmasa bile eksik bir şekilde ifade ediliyor.
Genel olarak bir kişinin sağlığını en doğru şekilde tanımlayabilmek ve tedavi edebilmek için ruh ve beden sağlığı bir bütün içerisinde incelenmelidir. Geçmişte bu durum göz ardı edilmiş olsa bile günümüzde psikoloji bilimi tıp ile pek çok vakada ortak hareket ederek kişinin doğru tanı ve tedavi almasında etkili olmuştur.
Toplumumuzda psikoloji bilimine ve bu alanda hizmet veren psikologlara danışma konusunda bir ön yargı olsa bile zaman içerisinde bu durum azalmaya başlıyor. Bu sayede psikolojik destek alması gereken kişiler daha normal karşılanıyor. Zaten olması gerekende bu şekildedir.
Psikoloji Nedir?
Psikoloji, en genel tanımıyla ruh bilimidir. Ancak bu tanım oldukça geniş bir şekilde açılarak ifade edilebilir. Psikoloji yani ruh bilimi, birçok bilim dalı ile ilişkili olduğu için aslında çalışma alanı çok geniştir. Psikoloji bilimin birçok alt dalı bulunuyor.
Bu alanlardan bazıları:
- Klinik psikoloji
- Gelişim psikoloji
- Deneysel psikoloji
- Çocuk ve Ergen psikolojisi
- Yetişkin psikolojisi
- Endüstriyel psikoloji
- Hayvan psikolojisi şeklinde daha birçok alt dalı bulunan bir alandır. Bu nedenle psikoloji bilimi çalışma alanı oldukça geniş bir alandır.
Ülkemizde genel olarak batı kesimde psikoloji eğitimi almış kişiler daha yaygındır. Aynı zamanda psikolojik desteğe ihtiyacı olan kişiler daha fazladır. Bu nedenle İstanbul psikolog sayısı daha yüksek bir şehir olarak biliniyor.
Psikolog Nedir? Nasıl Olunur?
Psikologlar, ruhsal anlamda tanısı bulunmayan fakat ruhsal anlamda bir sıkıntısı olduğu belli olan kişilere yol ve yön gösterir. Eğer tedavi için ilaç ve diğer yöntemler gerekli ise burada devreye psikiyatristler girer. Psikologlar ilaç yazamadığı için ağır vakalar ile tedavi edici seanslar gerçekleştiremezler. Psikolog olmak için üniversitelerin 4 yıllık psikoloji lisans programını başarı ile tamamlamanız gerekiyor. Daha sonra yüksek lisans yaparak çalışmak istediğiniz alanı tercih edebilirsiniz.
Kimler Psikolog Desteği Almalı?
Aslında bulunduğumuz çağda herkesin psikolojik destek alması gerekiyor ve bu çok doğal bir durumdur. Ancak genel olarak psikolojik destek alması gereken kişiler ifade etmek gerekiyor. Eğer içinden çıkamadığınız durumlar varsa ve duygu geçişleriniz konusunda sıkıntı yaşıyorsanız psikolojik destek almanız sizin için oldukça doğru bir davranış olacaktır. Psikolojik destek almak isteyenler Bakırköy psikolog konumunda bulunan alanında uzman psikologlarla ruhsal sorunlarında çözüme ulaşabilirler.
Psikoloji ve Psikologlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İlk olarak psikoloji hakkında bilmeniz gerekenleri yazalım. Psikoloji ruh bilimidir. Ancak ruh ve beden sağlığınız birbiriyle doğru orantılı olduğu için her iki alanı da birbirinden destek alarak tamamlamalısınız.
Psikologlar hakkında çoğu kişi yanlış bilgilere sahiptir. Ancak psikologlar doktor olmadığı için ağır ruhsal sorunları tedavi edemezler. Yalnızca bu kişileri psikiyatriste yönlendirebilirler. Ayrıca psikologlar ilaç yazmazlar. Aldıkları eğitim doğrultusunda çeşitli test ve yöntemlerle seanslar düzenleyerek ruh durumunuza göre sizi daha iyi ve normal halinize gelmenize yardımcı olurlar.