Yarıyıl Tatilini Keyifli Hale Getirebilecek Öneriler
Okulların açılması, adaptasyon süreci, ödevler, sınavlar, projeler derken dönemin yarısı tamamlanıyor. Bütün bir dönem boyunca çocuğunun okuldaki süreçlerini, başarı düzeylerini ve gelişimlerini takip eden ebeveynler, her ne kadar takip etmiş olsalar da karneyi sabırsızlıkla beklerler. Karne hediyeleri için daha öncesinden sözler verilmiş, hatta belki çoktan alınmış bile olabilirler.
Her öğrencinin karnesinde bütün notlarının çok iyi olmasını beklemek, bu beklentiyi çocuğa hissettirmek çocuklarda kaygıya neden olabilmektedir. Karne incelendikten sonra fazlaca övgü veya eleştiri getirmek; aşağılayıcı, kıyaslayıcı ve küçük düşürücü etki ve davranışlar çocuğun özgüvenini, benlik gelişimini, duygusal ve zihinsel gelişimini olumlu yönde etkilemeyecektir. Karne incelendikten sonra başarılı olduğu noktalar dozunda ve yeteri kadar takdir edilmeli ve devamını getirmesi için içsel motivasyonu artırılmalıdır. Başarı seviyesi daha düşük notlar üzerine uygun bir zaman diliminde konuşulmalı, önce çocuğun dersle, derse karşı motivasyonuyla ve öğretmenle ilgili duyguları, fikirleri ve görüşleri dinlenmeli sonrasında kendi görüşlerinizi uygun bir dille çocuğa anlatmalısınız. Beraber çözüm yolları arayabilir, bir sonraki dönemin planını beraber oluşturabilirsiniz. Ceza vermek ise kısa süre hatta belki de bir sonraki dönemde işe yarar gibi görünse de uzun vadede belki de dönem sonuna doğru etkisini azaltabilir veya daha başka sorun yaratabilecek durumlara neden olabilir.
Ceza vermek yerine başarısız olarak görülen notların ve noktaların nedenlerini düşünmeye ve çözüm yolları üretmeye odaklanmak daha etkili sonuçlar yaratabilecektir. Başarısız görülen noktaların ebeveynleri nasıl etkilediği, hangi duyguları tetiklediği ve kendi çocukluklarında hangi anıları hatırlattığı da düşünülebilir. Karne her ne kadar çocuğun notlarını takip etmek için bir araç olsa da ebeveynlerin kendi tutum ve davranışlarını da takip edebilecekleri ufak ipuçlarını içermektedir. Bu nedenle kendi hisleri, anıları, öğrencilik döneminde ev ilişkileri de çocuklarının karnelerini gördüklerinde tetiklenebilir ve aynı duyguları ve durumlarını yaşatmaktan kaçınırken kendilerini aynı durumda bulabilirler.
Karneler alındıktan sonra yaklaşık 15 günlük tatilin planlaması yapılmalıdır. İlk birkaç gün çocuğun dinlenmesine izin verebilir ancak televizyon, tablet ve bilgisayar saatlerini çok abartmamalarına dikkat etmelisiniz. Okuldan verilen ödevleri hemen bitirmek yerine bütün bir tatile yaymanızda fayda var. Bu ödevler çocuğun öğrendiklerini unutmaması, bir sonraki döneme hazır olmaları için verildi ve 1-2 günde bitirilmeye çalışmaktansa sürece yaymak daha sağlıklı olabilmektedir. Ödevleri günlere yaymanın bir diğer avantajı ise tatilden sonra okula adaptasyon sürecinin uzamasının önüne geçmektedir. Ayrıca ödevlerle beraber uyku, yemek saatlerinin de eski rutinle paralel devam etmesi okula dönüşte daha az zorlanmasına yardımcı olur.
Yarıyıl tatiliyle birlikte çocukların evde geçirdikleri süreler artacak. Bu süreleri kaliteli ve keyifli hale getirebilirsiniz. Beraber geçirdiğiniz süreleri artırmak, serbest oyun saatlerinde oyun oynamak, arkadaşlarıyla oynamalarına izin vermek, aile ziyaretleri yapmak, açık havada etkinlik yapmak, yürüyüşe çıkmak, sinema-konser- tiyatro gibi etkinlere birlikte katılmak, gezi planlarını birlikte yapma, eğer yaşı büyükse gezi yerlerini önceden araştırmasını istemek veya birlikte araştırmak ve üzerine konuşmak, spor etkinliklerini veya kurslarını takip etmek gibi birlikte keyif alacağınız, iletişiminizi artıracak etkinlikler düzenleyin. Birlikte kitapçıları dolaşmak, yaşına uygun kitaplar seçip birlikte okuma saatleri yapmak, kendi çocukluğunuza veya karne günlerinize ait hoş anıları anlatmak, birlikte canlandırmasını yapmak gibi etkinlikler de yapabilirsiniz.
Kısaca; yarıyıl tatilinde günlük rutinleri esnetebilirsiniz ancak çok fazla rutinin dışına çıkmak okula dönüşte zorluk yaratabilir. Günlük planlarınızı ödevle veya çok fazla etkinlikle doldurmak yerine çocuğunuza ve size uygun program hazırlamakta ve dinlenmek için vakit ayırmaya da özen göstermenizde fayda var. Her yapılan etkinliği sadece tatil döneminde eğlenceli vakit geçirmek için değil okullar açıldıktan sonraki süreçte de çocuğun isteklerine göre seçebilirsiniz. Örneğin, spor, müzik, dans veya drama kursları gibi kurslar, açık havada yapılan etkinlikleri artırmaya yönelik planlar gibi. Karne öncesinde hediye veya etkinliğe yönelik bir söz verildiyse mutlaka tutulmalı, hediye alınmadıysa çok pahalı olmayan aranızdaki bağı ve iletişimi artıracak hediyeleri tercih edebilirsiniz. Karnedeki her bir notu incelemeli çabaladığı ve başarılı olduğu dersleri mutlaka dozunda övmeli ve takdir etmeli, başarısız olduklarını düşündüğünüz dersler üzerinde birlikte çözüm aramalı ancak kıyaslama, eleştiri ve incitici cümlelerden uzak durmalısınız.
Tatil dönemini keyifli geçirmeniz dileğiyle….
Klinik Psikolog Duygu ERTEN